Praktisch gemeente-zijn
Elke zondag hebben we een dienst in ons gebouw aan de Langebrug 63. Deze dienst begint om 10 uur en eindigt tussen 11:15 en 11:30.
Tijdens de diensten op zondag is er een crèche, en tijdens de preek voor de iets oudere kinderen zondagsschool.
We sluiten de diensten op zondag altijd af met gezellig samen koffie/thee-drinken.
We komen ook doordeweeks bij elkaar. Op donderdagavond bij een gemeentelid thuis voor gebed. Als u belangstelling heeft om deze bidstond bij te wonen, neem dan via de contact pagina contact op voor de details. Ook zijn er diverse kringen aan huis.
Het gemeenteleven speelt zich zeven dagen per week af. Dat uit zich ook in onderlinge aandacht, zorg en waar nodig praktische hulp. Dat is niet alleen gericht op medegelovigen, maar op iedereen in onze omgeving die dat nodig heeft. Net zoals Jezus Christus gericht was op wie hulp nodig had.
Jaarthema
Tijdens het seizoen 2024 – 2025 behandelen we de Psalmen.
De Psalmen. Een gebedenboek. Een liedboek. Een dichtbundel. Een bijbelboek dat in ieder moment van ons leven ons kan aanspreken en bemoedigen. Het staat bol van emotie. Geloof en twijfel, vertrouwen en vertwijfeling, hoop en wanhoop, wind mee en wind tegen, alles komen we tegen. Daarmee komt het ook voor ons heel dichtbij.
Het boek Psalmen is allereerst een echt Joods boek. Het gaat van begin tot eind over Israël: de bevrijding uit Egypte, het oude verbond, het beloofde land, de stad Jeruzalem, de tempel, de tempeldienst, de komst en regering van de Koning. Toch spreekt veel ervan ook ons aan. Zoveel is zó herkenbaar. We gaan proberen onze neiging een beetje te onderdrukken om ons vooral te laten bemoedigen en de schurende teksten maar een beetje te laten rusten. Er zijn namelijk ook moeilijke Psalmen; ook die staan in onze Bijbel. Dat is niet voor niets. Dat een dichtbundel ons geen geschiedenisles of leerstellig onderwijs biedt, is duidelijk. Toch voelen we aan dat we er heel veel uit kunnen leren, afgezien van alle bemoedigingen en troost tijdens onze ‘stille tijd’.
Er gaat van alles langskomen; nu eerst in vogelvlucht. In september gaan we ons eerst richten op het Bijbelboek als geheel. Er komen allerlei onderwerpen langs: Hoe kunnen wij oudtestamentische gebeden lezen en er lering uit trekken? Hoe lees je poëzie? Welke ‘trucs’ zijn er om te begrijpen wat er bedoeld wordt? Wat voor soorten Psalmen zijn er? Zegt de Bijbel zelf iets over de betekenis? Wanneer noemen we iets een Messiaanse Psalm? Welke kern-thema’s komen we zoal tegen? Daarmee samenhangend: hoe lezen wij – levend in de zogenoemde ‘genadetijd’ – de gebeden om wraak en vergelding? En hopelijk vooral: Hoe komen we de Heer Jezus tegen? Hoe scharen wij ons bij de rechtvaardigen die God loven? Op naar het hallelujah! Niet alleen in het toekomstperspectief van het Vrederijk, maar ook nu al.
Maatschappelijk betrokken zijn
Als christelijke gemeente willen we graag omzien naar de zwakken in de samenleving. Pastoraat en diakonaat kijken daarom ook breder dan onze vaste gemeente-bezoekers. Nu de verzorgingsstaat tegen zijn grenzen aanloopt, neemt de behoefte aan ondersteuning toe, in welke vorm dan ook.
We voelen ons daarin geen lichtende voorbeelden, maar willen elkaar wel graag stimuleren om actief betrokken te zijn. Dat kan in allerlei soorten vrijwilligerswerk, aansluitend bij ieders persoonlijke kwaliteiten. Soms typisch ‘christelijk’, vaak ook niet.
Het delen van onze rijkdom (via de zgn. collectes) gebeurt richting diverse goede doelen. Daar horen specifiek christelijke zendingsdoelen bij, maar er is ook aandacht voor maatschappelijke nood, van Leidse projecten tot doelen in Verweggistan’.